Як мити посуд?

 

На перший погляд здається, що питання, як мити посуд, може турбувати лише самих недосвідчених господинь, що вперше взяли мочалку в руки. Але насправді це далеко не так, і навіть у настільки нехитрому справі як миття посуду, виявляється, є чимало секретів і нюансів.

Миття посуду може стати справжнім головним болем для господині, якщо відразу ж не вжити всі заходи для того, щоб зробити цей процес максимально приємним. Тому, по-перше, звичайно ж, не можна надовго відкладати миття посуду, а по-друге, слід підготувати все необхідне для зручної роботи: рукавички, губку, миючий засіб, при необхідності - дротяну сітку.

Посуд миють зазвичай гарячою водою (40-50 ° С), але є випадки, коли використання гарячої води небажано. Наприклад, якщо в посуді перебували такі продукти як кефір, молоко, яйця, сир, тісто, то одразу такий посуд мити гарячою водою не можна: під дією високої температури подібні забруднення ще більш сильно «в'їдаються» в поверхню. Краще спочатку на деякий час залити посуд холодною водою, а вже потім приступати безпосередньо до миття.

Ще дуже складно буває вимити посуд із застарілими забрудненнями, наприклад, з чайним або кавовим нальотом. Щоб позбавитися від такого нальоту, рекомендується на ніч залити забруднений посуд розчином питної соди, приготовленим з розрахунку 1 чайна ложка соди на 1 л води. На ранок потрібно буде трохи потерти забруднені поверхні і обполоснути посуд чистою водою: наліт без праці відмиється.

Як правило, мити посуд слід з додаванням різних миючих засобів: готові засоби, придбані в магазинах, ефективні і зручні в застосуванні. А для тих, хто не бажає з якихось причин користуватися готової «хімією», є альтернатива: мити посуд, наприклад, можна за допомогою таких засобів як сода, оцет, нашатирний спирт, сіль. Також часто допомагає господаркам сухий гірчичний порошок, картопляні очистки.

Кожна господиня, зрозуміло, сама вирішує, як їй зручніше мити посуд. Але хорошу допомогу в будь-якому випадку зробить попередня сортування посуду на групи за видами і за ступенем забрудненості. Так, найпростіше відмити тарілки, чашки, ложки, ножі, виделки - такий посуд можна мити в першу чергу, причому «партіями» по кілька штук відразу. Каструлі, коновки, сковорідки мити складніше - тут кожному предмету потрібен індивідуальний підхід.

А ось ще декілька корисних рекомендацій про те, як мити посуд без зайвих проблем і турбот:

* кришталь миють у прохолодній воді, без застосування абразивів;
* посуд, в якій пригоріла їжа, перед миттям на ніч замочують в солоній воді, а на ранок ставлять на вогонь, додаючи ще солі: коли вода закипить, каструлю можна зняти з вогню - наліт легко відчистити;
* посуд з позолотою не миють ніякими миючими засобами, в тому числі, содою; мити такий посуд можна тільки теплою водою з додаванням декількох крапельок нашатирного спирту;
* тефлоновий посуд миють за допомогою м'яких мочалок та губок, також можливе застосування спеціальної абразивної губки;
* потемнілу алюмінієвий посуд протирають серветкою, змоченою оцтом - це поверне посуді первісний колір.

 

  • Генеральне прибирання по фен-шуй
  • Чи можна назавжди позбутися тарганів
  • Як вивести бліх в будинку
  • Як видалити плями на меблях
  • Як позбутися від запаху котячої сечі
  • Як вибрати м'ясо
  • Як мити посуд
  • Зберігання фруктів і овочів
  • Маленькі хітрощі великої єкономії
  • Як боротися з мишами і щурами
  •