АНТИОКСИДАНТИ У складі косметичних засобів

 


 


 

Антіоксіданти - це речовини різної хімічної природи, які пригнічують процес вільнорадикального окислення і захищають організм від активних форм кисню. Крім того, антиоксиданти часто вводяться в косметику як консерванти, що запобігають окисленню самого косметичного средства.В даний час відомо більше 3000 антиоксидантів тільки рослинного походження, проте їх число стрімко зростає.

Вітамін Е (альфа-токоферол) - жиророзчинний антиоксидант. Його іноді називають вітаміном молодості. В організмі працює в парі з аскорбіновою кислотою.
Міститься в злаках, пророщених зернах, рослинних оліях, одержуваних холодної вичавкою.
Найбільш багатим джерелом токоферолів є масла лісового горіха, кунжутна, рапсова, соєва, оливкова, пальмова, мигдальне, арахісове.

Вітамін С (аскорбінова кислота) - водорозчинний антиоксидант, який оберігає від окислення цілий ряд біологічно активних речовин (у тому числі і вітамін Е).
Вітамін С захищає шкіру від дії УФ-випромінювання, підсилює синтез колагену в шкірі, прискорює загоєння ран, уповільнює старіння.

Каротиноїди (бета-каротин, лікопін і пр.) - жиророзчинні антиоксиданти. Це червоні і помаранчеві пігменти рослин, якими багаті олії і масляні екстракти моркви, обліпихи, шипшини, а також пальмову олію.
Захищають шкіру від шкідливої ​​дії УФ-випромінювання, прискорюють загоєння ран, зменшують сухість та лущення шкіри.

Біофлавоноїди (фітоестрогени) - це рослинні поліфеноли, сині та зелені пігменти рослин. Структура біофлавоноїдів дуже схожа на хімічну структуру естрогену людини. Завдяки цьому подібністю біофлавоноїди отримали другу назву - фітоестрогени. Біофлавоноїди містяться в листі, квітах, плодах, коренях і деревині багатьох рослин.
Особливо вітається введення біофлавоноїдів в сонцезахисні засоби і засоби для розгладження зморшок, причому в поєднанні з такими відомими антиоксидантами, як вітамін Е і вітамін С. У цьому випадку проявляється ефект синергізму - різні антиоксиданти відновлюють один одного, що, з одного боку, дозволяє зменшити їх концентрації, а з іншого боку - збільшити час дії.

Супероксиддисмутаза (СОД) - фермент тваринного, мікробного або рослинного походження, здатний знешкоджувати активні форми кисню.
У косметиці використовуються рослини, екстракти яких виявляють СОД-подібну активність: обліпиха, гамамелис, гінкго білоба, кінський каштан, зелений чай і деякі інші.

Селен - мікроелемент, необхідний для роботи ферментного антиоксиданту глутатіонпероксидази.

 

 

Жіноча мода. Аксесуари за кольоротипом
  • Біологічно-активні речовини у складі косметичних препаратів
  • Вибір аромату згідно цветотипу
  • Як швидко освітлити обличчя і макіяж
  • Як зробити нігті білішими
  • Видалення волосся назавжди народними засобами
  • Як зняти нарощені вії в домашніх умовах
  • Як підібрати рум'яна
  • Як вибрати тональний крем
  • Як відбілити обличчя після засмаги
  • Як проколоти вуха в домашніх умовах
  • Як вибрати тіні для повік?
  • Як вибрати парфюми
  •