Харчування під час вагітності

 

Що можна і що не можна їсти майбутнім мамам? Думки розходяться. Комусь лікарі-гінекологи не радять обмежувати себе в своїх бажань, а іншим, навпаки, прописують строгу дієту. Так як же все-таки краще вчинити майбутній мамі?


Не дарма на Сході кажуть: їжа - це ті ліки, які ми приймаємо щодня. Територія, яку займала та чи інша популяція людей, визначала характер їх харчування: у ескімосів їжа була одна, у жителів рівнини - інша, тропіків - третя і так далі. Але скрізь люди були здорові і скрізь виношували і народжували здорових дітей.


Забути про ...

Якщо підійти до цього питання осмислено й відповідально, то стає очевидно, що вагітним жінкам з раціону слід виключити: всі гостре, солоне, жирне, смажене, копчене, консервоване; всі продукти, які пройшли часткову обробку (напівфабрикати) або повну обробку (продаються в готовому вигляді в баночках, пакетах, коробочках і так далі). Необхідно, як це не важко собі уявити, повністю відмовитися від солі і цукру. Виключаються також солодке, борошняне, здобне, екзотичні фрукти, овочі і соки з них.


Список більш ніж обширний, навіть лякає. Але якщо ви любите свою дитину і хочете бачити його здоровим, то, безумовно, зможете відмовитися заради нього від цих продуктів. Зовсім скоро вам і самим не захочеться їсти нічого солодкого, при цьому будете почувати себе набагато краще і психологічно, і фізично. Ті продукти харчування, до яких всі сьогодні звикли, - насправді завдають шкоди. Найчастіше вони можуть призводити до алергічних захворювань у дітей, включаючи бронхіальну астму, формуванню великого плоду, гіпоксичні страждань плоду, пізнього гестозу і перешкоджають підготовці організму жінки до пологів. У результаті всього цього багато жінок виявляються не в змозі народити природним шляхом і потрапляють на операційний стіл. Дана ситуація перетворилася, по суті, в ірраціональну систему. В даний час народжує шляхом операції кесаревого розтину кожна п'ята жінка, при цьому здорових дітей народжується реально не більше 10%.


Їсти з думками про дитину

Що ж рекомендується вживати в їжу? Сірі каші (гречана, вівсяна, перлова, пшенична) зі звичайної крупи без солі і цукру, але на молоці або навпіл з молоком. Чому ж таке ставлення до солі і цукру? Сіль впродовж століть і тисячоліть була дуже дорогим продуктом. Народи, які жили далеко від моря або соляних розробок, платили за неї великі гроші. Тим часом що таке сіль? Це натрій і хлор. Іони натрію і іони хлору вельми поширені в земній корі. Вони надходять у рослини, а від них уже в організм людини, причому в достатній для його повноцінної життєдіяльності кількості. Це доведено тисячолітніми періодами історії людства. У відношенні цукру навіть і говорити нічого. У 1902 році в передових країнах Європи кількість цукру, яке припадало на душу населення у всіх видах, дорівнювало всього півкілограма на рік. Двісті років тому цукру як продукту взагалі не було.
За період виношування дитини жінка повинна прибути у вазі на 7-8 (максимум 10 кг), з щотижневої надбавкою не більше 300-350 м. Перевищення цих цифр означає, що у вагітної виникло грізне ускладнення - пізній гестоз, і, отже, дитина вже страждає від гіпоксії.


Молочні продукти


Молоко пити можна і потрібно. Причому це має бути незбиране молоко, бажано свіже або з мінімальним терміном зберігання. Сільський сирок можна їсти хоч щодня.


М'ясо чи риба?


Риба переважніше. Річкова, морська, головне, щоб не дуже жирна. При приготуванні не рекомендують застосовувати ніякі «покупні» приправи. Тільки те, що росте у нас в городі. Риба - це ДУЖЕ корисно. Свіже та нежирне м'ясо можна вживати не частіше 2-3 разів на тиждень.


Масло


Дві столові ложки нерафінованої рослинної олії (оптимально - соняшникової) в день протягом усього періоду вагітності та годування груддю щодня. Це масло додається в кашу, картопельку відварну, салат і повністю забезпечує будівельним матеріалом нервову систему плоду (головний і спинний мозок, нервові провідні шляхи і закінчення), що складається на 60-80% з ліпідів. У цьому випадку організм плода буде повністю готовий до пологів, чого, на жаль, не відбувається при вживанні будь-яких рафінованих олій, включаючи оливкова.


Овочі та фрукти


Тільки ті, що вирощені на території нашого регіону або хоча б в нашій країні. Ні в якому разі вагітним і годуючим груддю не слід вживати ківі: він володіє 30% алергенність. Дуже акуратною треба бути в відношенні сої, так як вона є світовим лідером серед рослин за вмістом фітоестрогенів («естрогени» - це жіночі статеві гормони). Вчені Інституту репродуктології в Ірландії протягом 18 років проводили дослідження, які дозволили виявити наступне: якщо вагітна жінка вживала продукти, що містять сою, то надалі у її дитини можливі серйозні порушення в статевій системі. Особливо це стосується хлопчиків. У майбутньому з великою мірою вірогідності у них можуть виникати явища статевої слабкості і патологія сперми, ведуча до безпліддя.


Вода


Необхідно відмовитися від міцного чаю, хоча вживання чаю (чорного і зеленого) і кава в помірних кількостях в принципі не забороняється. Рекомендується пити морси: журавлинний, брусничний. Відвар шипшини дуже корисний. У день вагітна жінка може випивати до літра рідини і навіть більше, однак при цьому обов'язково треба враховувати кількість виділеної рідини. Повинен бути баланс між кількістю надходить в організм і виділюваної рідиною. Пити потрібно дрібними ковточками, з почуттям задоволення. Причому рідина повинна бути або кілька охолодженої, або, навпаки, гарячої. Влітку, коли жарко, можна полоскати рот і приймати періодично душ.


Приступати до трапези потрібно тільки із самими добрими і ніжними думками про дитину, про те, яким здоровим і щасливим він буде. І все тому, що ви живите його самій чудовій на світі природною їжею. Ніколи не слід сприймати дитину тільки як предмет радості і втілення своїх емоцій, надій та сподівань. Адже він - особистість зі своїм сприйняттям, своїми бажаннями і почуттями. Звичайно, це ваша дитина, але в той же час він - окрема особистість, і його потрібно розуміти, поважати, цінувати, прагнути, щоб у нього все було чудово - і в плані здоров'я, і ​​в плані емоцій, і в плані звичок.


Ви можете приймати або не приймати подібну концепцію, але ми хотіли показати вам інше бачення такого, здавалося б, зрозумілого і звичайного питання, як харчування вагітної жінки. А головне, ця концепція підтверджується тисячоліттями життя людства в різних куточках нашої планети.

 

  • Літак і вагітність
  • Дослідження при вагітності
  • Вагітність і анемія
  • Народити вертикально
  • Полівітаміни для вагітних і годуючих жінок
  • Генетичні дослідження у вагітних
  • Гіпертонус матки
  • Йога для вагітних
  • Календар вагітності
  • Кесарів розтин: до, під час і після
  • Нездужання в першому триместрі вагітності
  • Визначення овуляції. Ознаки
  • Визначення статі дитини до народження
  • Перший день після пологів
  • Затримка пологів. Коли малюк не поспішає
  • Харчування під час вагітності
  • Піздня вагітність
  • Коли пора в пологовий будинок
  • Розрахунок передбачуваної дати пологів
  • Придане малюкові: найнеобхідніші покупки
  • Прикмети для вагітних
  • Резус-конфліктна вагітність
  • Секс під час вагітності
  • Тести на вагітність
  • Забобони і вагітність
  • Як викликати пологи
  • Ранній токсикоз
  • Фолієва кислота при вагітності
  • Розріз промежини: як, навищо і що потім?
  •